Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
'De herder is uitgerust met smartphone en computer'

'De herder is uitgerust met smartphone en computer'

Door: Frieda Flens-Meijer

OOSTZAAN - Predikant van de Grote Kerk in Oostzaan, Carola Dahmen, woont in Purmerend, is getrouwd met Frederik Vos (organist). Zij zijn de trotse ouders van Francisca, één jaar oud. Carola heeft haar werkzaamheden aangepast, nu de kerk is gesloten en bezoek aan de meest kwetsbare kerkmensen niet mogelijk is. Ze heeft gelijk actie ondernomen om contact te zoeken met Radio 9.

Redt de herder het om er te zijn voor de kudde?"De herder is gelukkig uitgerust met smartphone en computer. Met een belronde blijf ik in contact met gemeenteleden. Ik vraag hoe het gaat en of ze misschien praktische hulp nodig hebben. Ik hoor veel mooie dingen. Hulp door kinderen, door buren en anderen in Oostzaan. Ook al maken mensen zich zorgen, velen hopen het beste. Geloof, hoop en liefde – dat helpt velen."

"Ook stuur ik ongeveer twee keer per week een digitale nieuwsbrief. Die is op onze website www.pknoostzaan.nl te lezen. Met de nieuwsbrief wil ik mensen een hart onder de riem steken en informeren, bijvoorbeeld over de uitzendingen op Radio 9."

"In de week voor Pasen heeft Radio 9 ons extra uitzendtijd gegeven op 9 en 10 april van 11.30 tot 12.00 uur en op 11 april van 18.00 tot19.00 uur. Op Paasochtend is er, zoals elke zondag, om 9 uur een uitzending, waarin ik naast het Paasverhaal, ook popmuziek over hoop en liefde laat horen. We zijn heel blij dat Radio 9 ons zo helpt om in deze nare tijd toch gezamenlijk naar 'vieringen' te luisteren. Als kerk willen we tot troost zijn voor het hele dorp, nu het leven door het coronavirus zo bedreigd wordt."
 

Herder en moeder in deze tijd, kan dat?

"Het is improviseren, maar het lukt. Zo ga ik bijvoorbeeld met een headset op mensen bellen terwijl Francisca in de buggy van de frisse lucht geniet. Zodra ze slaapt ga ik aan de slag met nieuwsbrief of preek, mailtjes en telefoontjes. Dat lukt. Mijn man helpt ook. Maar als IT’er en ZZP’er is hij op dit moment blij met elk klusje dat zich aanbiedt. Pittig is het, waarschijnlijk heel herkenbaar voor de werkende ouders op dit moment."

Deze tijd is moeilijk voor iedereen, hoe moeilijk is het om troost te geven?

"Als predikant wil je er met name zijn voor mensen die zorgen en verdriet hebben. Nu betreft dit bijna alle mensen uit de gemeente, in heel Oostzaan. Het doet mensen goed wanneer ik naar ze luister. Nieuwsbrief, het kerkblad Kerkbuurten, het luiden van de kerkklokken en de radio-uitzendingen geven troost. Mensen weten dat ze bij mij terecht kunnen. Dus ja, ik ben naast het zorgen voor Francisca zo veel mogelijk aan het werk."

"Jezus zegt in de bijbel: 'Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.' Ik ben juist iemand die zich veel zorgen maakt over de toekomst, maar op dit moment ervaar ik een soort rust. Ik kan niet meer doen dan er elke dag het beste van proberen te maken, te hopen, te bidden. Ik voel me machteloos en toch geloof ik, dat de toekomst in goede handen is. Goddelijke handen."

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 21 juli
datum en tijdstip 21-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
14-7-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.