Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
’Diners en concerten om geld in het laatje te brengen’ ’Diners en concerten om geld in het laatje te brengen’


INTERVIEW Owen (19) en Cees (23) proberen te voorkomen dat de Grote Kerk verkocht wordt. Het is even wennen voor iedereen, maar behalve kerkdiensten zullen er vaker films in de Grote Kerk in Oostzaan worden vertoond.
Maar ook diners, high teas en concerten.

OOSTZAAN „Met meer activiteiten willen we geld in het laatje brengen. Het kerkbezoek loopt al jaren terug en dan wordt het financieel steeds lastiger om het kerkgebouw te onderhouden en te verwarmen. Wij willen voorkomen dat over een paar jaar uit nood de kerk wordt gesloten en wordt verkocht aan een projectontwikkelaar”, legt Cees Oussoren uit. „Daarom willen we naar een hybride gebruik van het gebouw, dus ook voor niet-religieuze activiteiten.”

In de ontvangstruimte naast de kerk geven Cees Oussoren en Owen de Dood een toelichting op de plannen van de stichting vrienden van de Grote Kerk. Opvallend, we hebben het niet over twee heren op leeftijd, maar over twee jongeren. Owen is 19 jaar en Cees is 23 jaar. Studenten. Beiden zijn geen kerkgangers, maar zijn wel begaan met het lot van dit markante rijksmonument in het hartje van het dorp.

Op de plek van de huidige Grote Kerk stond omstreeks 1400 de eerste kerk van Oostzaan, de Sint-Catharinakerk. Die werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in brand gestoken. Rond het midden van de 18e eeuw verkeerde de herbouwde kerk in zo’n slechte staat, dat men besloot die af te breken en een nieuwe kerk te bouwen. In 1760 was deze klaar. 

Banken
De kerk is hoog, heeft een blauw plafond, waar ook twee scheepjes aan hangen, die herinneren aan de scheepvaart waarin veel Oostzaners werkzaam waren. De vloer van de kerk bestaat voor een deel uit grafstenen. De bekendste is die van zeerover Claes Compaen. In de kerk staan nog rijen met banken en daarvoor losse stoelen. Owen: „Die banken zijn voor activiteiten wel een sta-in-de-weg. Samen met het kerkbestuur kijken we nog of dat minder banken kunnen worden of dat er wieltjes onder komen zodat we ze aan de kant kunnen zetten. En bij activiteiten willen we ook graag een bar aan de zijkant plaatsen.” 

Inmiddels zijn er al verschillende activiteiten geweest. Zo zijn er diners gehouden, waarbij een plaatselijke cateraar voor het eten en drinken zorgde. Voor 15 euro krijgen deelnemers dan een driegangendiner. Een activiteit die samen met ’Welzijn wonen plus’ is opgezet. De laatste keren schoven tussen de 60 en 70 mensen aan de tafels. Daarnaast zijn er high teas gehouden en werden films vertoond. „Dan laten we niet alleen een iconische film zien, maar hebben we ook activiteiten daaromheen. Bij ’Breakfast at Tiffany’s’ met Audrey Hepburn hadden we iemand die alles over haar kon vertellen en een ander speelde muziek uit de film. Zoiets doen we volgende week ook bij Saturday Night Fever”, geeft Cees als voorbeeld.

Wennen
Voor de gereformeerde kerkgangers is dit dubbel gebruik wel even wennen, heeft Owen ervaren. „Een man vertelde me boos dat hij niet begraven wilde worden vanuit een bioscoop. Later heb ik hem uitgenodigd voor een van de diners in de kerk en draaide hij al bij. Andersom vinden niet-kerkgangers niet zo makkelijk de weg naar het kerkgebouw. In de toekomst hopen we op meer activiteiten zoals ook concerten. We hebben daarover ook gesproken met de buren, de Kunstgreep, maar die hebben nog geen behoefte aan een extra podium. Vooralsnog levert het ook nog niets op: we moesten eerst investeren in zaken zoals kussentjes voor op de harde rieten stoelen en bijzettafeltjes.”

Bron: Noord Hollands Dagblad d.d. 01-04-2022 Frans van den Berg. Foto: Marcel Molle

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 21 juli
datum en tijdstip 21-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
14-7-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.