Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - websites: grotekerkoostzaan.nl of pknoostzaan.nl
 
 
Historie door Jan de Waal

Historie door Jan de Waal

Geschiedenis van Oostzaan en de nabije omgeving heeft mij altijd geïnteresseerd.  En naarmate ik ouder ben geworden is dat gevoel
voor de historie toegenomen.
Geboren in 1941 heb ik hier op aarde tenslotte meer jaren achter mij dan toekomst voor mij,

Het Oostzaan van de jaren ’50, ’60  bestaat niet meer. Alles is veranderd – het veranderde in het verleden, in het heden en al in de toekomst nog meer veranderen.

Eigen ervaringen en vastlegging van vroegere tijden hebben er toe geleid dat ik hierover ben gaan schrijven.

Want – zegt men – wie het verleden niet kent heeft geen goed beeld van het heden.
Vandaar dat u op deze pagina maandelijks  een verhaal gaat aantreffen over het vroegere Oostzaan. Voor reacties sta ik open !

Jan de Waal   

 
Bedrijvigheid Bedrijvigheid

Er zijn perioden in de tijd dat de samenleving geleidelijk aan verandert, zo ook de bedrijvigheid. En dat is nou niet iets van vandaag….
Zo ook in de tijd van de geschiedschrijver Adriaan Loosjes, die omtrent 1750 het volgende over Oostzaan aan papier toevertrouwt: In het Zuideinde van dit dorp leven en kleden velen inwoners als stedelingen...

lees meer »
 
Bomen Bomen

(een artikel geschreven in 2008)

Al wekenlang zit ik nu te dubben op datgene wat ik over bomen wil zeggen. Toch moet ik dat doen, want ik heb wat met bomen, en dat zal ik proberen uit te leggen.
In de tuin bij mijn ouders thuis stonden bomen – een stuk of tien perenbomen , een tweetal appelbomen en een verdwaalde pruimenboom die een keer in de vijf jaar enkele pruimen produceerde . Pruimen die overigens niet voor de consumptie geschikt waren.

lees meer »
 
Bevrijding Bevrijding

Als lid van de Liberale Partij zat hij in de Gemeenteraad. En toen in 1943  de functie van Wethouder vrij kwam werd hij door burgemeester Sikkema voor deze functie gevraagd. Het werd hem afgeraden : doe het niet , het is oorlog en het is niet verstandig.
Maar hij besloot het toch te doen ‘want als er een NSB’er op deze plek komt is dat niet goed voor Oostzaan’, was zijn argument.

De Oostzaanse gemeenschap ging hem ter harte..

lees meer »
 
De Gasfabriek De Gasfabriek

Eeuwenlang was het ’s nachts donker op de openbare wegen van Oostzaan.
Andere gemeenten in Zaanstreek en Waterland beschikten inmiddels al enkele decennia over moderne ‘steenkoolgas’-fabrieken voor de levering van gas, zoals Zaandam vanaf 1859, Krommenie 1862, Wormerveer 1863, Monnickendam 1857, Purmerend 1859..  Oostzaan kon niet achterblijven.

lees meer »
 
Halifax crash bij Oostzaan Halifax crash bij Oostzaan

Het was in juni 1943, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog dat er een Engelse bommenwerper in het noorden van Oostzaan – waarschijnlijk tussen de Haal en de spoorlijn – neerstortte.
Wat gebeurde er : In de nacht van 23 juni 1943 vloog een Halifax bommenwerper met een speciale opdracht naar een droppingsgebied ergens in Nederland . De Halifax moest tussen 2 uur ’s nachts en half drie enkele containers en pakketten droppen ten behoeve van de ondergrondse.

lees meer »
 
De molen van Kater De molen van Kater

Wat tegenwoordig de Kerkstraat heet werd vroeger wel het Weerpad genoemd en, wat misschien minder bekend is, in nog vroegere tijden heette het het Saeghselpad, dat moet een paadje geweest zijn door de weilanden van Zaandam naar  Oostzaan.
Langs dat paadje liep een brede sloot waar een ´plat´ met hooi of koren vervoerd werd naar de korenmolen. Koren? Dat was tot in de Middeleeuwen zeker het geval omdat de grond in onze polder toen een behoorlijk stuk hoger lag dan vandaag de dag.
Maar dat is een ander verhaal….

lees meer »
 
Kolen of Kazen in het Oostzaanse Wapen ? Welnee ! Kolen of Kazen in het Oostzaanse Wapen ? Welnee !

In Kompas van 25 augustus 2016  is een beschrijving over het wapen van Oostzaan en haar oorsprong opgenomen.  Een prima verslag dat voor velen die hier niet bekend mee zijn een nieuwtje zal blijken. In het wapen staan op een drietand (een greep) een drietal kazen of kolen. Zoals het artikel vertelt is de oorsprong hiervan te vinden in een gevecht tussen  Oostzaners en Spanjaarden tijdens de 80 – jarige oorlog waar de Oostzaners  door en greep in het ruim van een Spaans  schip te steken 3 kazen (of kolen) naar boven haalden.

lees meer »
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 20-01-2019 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Mirjam Sloots uit Koog-Zaandijk.
meer details

 
Kerkdienst Gemist?
13-01-2019
 
Kerkbuurten

  

   Dec 2018 - Jan 2019
 
 
Rock Solid
 
Rock Solid Friends
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.